Dit wil jij weten over het Instagram algoritme 2021 (met 3 gratis tips!)

Instagram algoritme 2021

Het Instagram algoritme. Die ene wiskundige formule die ervoor zorgt dat jouw post het zo lekker doet óf ervoor zorgt dat je er juist niet in slaagt jouw doelgroep te bereiken. Nou ja, het ligt een stuk genuanceerder dan dat, maar daar vertel ik je alles over. Ik geef je 3 slimme trucs om gebruik te maken van het algoritme en zo je online zichtbaarheid weer een stukje te vergroten. Doe je mee?

Een wiskundige formule, dus… 

Deze formule bepaalt welke content jij als gebruiker als eerst te zien krijgt. En dat geldt dus ook voor je doelgroep. Op deze manier speelt het Instagram algoritme in op behoeftes en interesses, waardoor jij als gebruiker te zien krijgt waar je blij van wordt en dús lekker lang blijft plakken. Best logisch, toch?

Aan de ene kant lijkt het er dus op dat het Instagram algoritme ons helpt onze échte doelgroep te bereiken, maar aan de andere kant zijn er zo veel factoren die je zichtbaarheid kunnen dwarsbomen. Zonder dat jij het doorhebt.

1. Het Instagram algoritme en volgers

Wist je dat gemiddeld 10% van jouw volgers je toffe nieuwe posts ziet? 10%! Is nu je eerste ingeving om daarom zo veel mogelijk volgers te verzamelen? Wacht tot ik je meer vertel. Zelf vergelijk ik het krijgen van volgers altijd met het vullen van een zaal. Vul jij de zaal zo vol mogelijk met duizenden willekeurige voorbijgangers? Of vul jij de zaal selectief met toeschouwers die écht voor jou komen? 10% van 1000 is misschien wel meer dan 10% van 500, maar de kans is ook groot dat die ‘willekeurige voorbijgangers’ totaal niet tot jouw doelgroep behoren. Zonde!

De basis om slim om te gaan met het Instagram algoritme is dus om jouw Instagram doelgroep scherp te hebben én je dus niet te focussen op meer volgers, maar op de ‘juiste’ volgers. Hier schreef ik vorige maand trouwens een blog over: Op een goede manier meer Instagram volgers krijgen.

Gemiddeld ziet 10% van alle volgers jouw bericht. Benut die 10% dus goed! Hoe? Door niet te schieten met hagel, maar je te focussen op waardevolle volgers. Zo maak je slim én effectief gebruik van het Instagram algoritme.

Susan Sandholm

2. Het Instagram algoritme en content

Een simpele, maar ontzettend belangrijke tip. Het Instagram algoritme straft je af als je jouw post binnen 24 uur bewerkt. Een spelfoutje of die belangrijke call to action vergeten? Niet gelijk doen! Doe je het wel, wordt je post helaas een stuk minder laten zien. Wil je je post toch heel graag bewerken? Bijt even flink op je tanden en wacht tot de 24 uur voorbij zijn. Geen paniek, we maken allemaal wel eens een foutje ;-).

3. Het Instagram algoritme en activiteit

Eén van de grootste fouten die je kunt maken? Af en toe iets posten (de beruchte losse flodders) en ook alleen daarvoor je Instagram openen. Zorg dat je zo’n 3 tot 4 keer in de week iets post, dagelijks actief bent in stories en ook actief bent met jouw doelgroep. Lastig? Niet met een goede Instagram strategie. Zo scoor je niet alleen punten bij het Instagram algoritme, maar werk je ook actief aan het krijgen van meer klanten uit Instagram. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor, toch?

Deze en nog veel meer handige trucs helpen jou online groeien

Word bevriend met het Instagram algoritme en werk stap voor stap aan meer succes uit Instagram. Wist je dat er nog veel meer tips en trucs zijn die jouw online zichtbaarheid een boost geven? Ik leer ze je allemaal in mijn Instagram Business Academy!

Sta jij ook te springen om meer klanten uit Instagram, maar weet je los van het Instagram algoritme niet waar je moet beginnen? Dat is helemaal niet gek. Zullen we gewoon eens bellen? Dan kijk ik hoe ik jou het beste op weg kan helpen.

Laat een reactie achter